0532 792 53 56

Meme Kanseri / Lenfödem / Rehabilitasyon

Öncelikle lenf nedir lenfödem nedir ile başlayalım.

Lenf sistemi; lenf damarları ve lenf nodülleri, bademcik ve dalak gibi lenfatik organlardan oluşan bağışıklığımızın önemli bir ögesidir. Lenf sisteminin en önemli görevi; doku sıvısı ve içinde bulunan protein, su, hücre, yağ gibi maddelerin toplardamar sistemine boşaltımını yapmak ve taşınmasını sağlamaktır. Lenf sisteminin yeterince çalışamaması durumunda taşıması gereken maddeleri taşıyamaz ve bu maddeler ne yazıkki dolaşıma katılamaz. Bu duruma bağlı olarak şişlik oluşur ve lenfödem gelişir. Kısacası lenfödem, proteinden zengin sıvının ekstrasellüler yani hücre dışı boşlukta birikmesi ile oluşan yumuşak dokudaki şişlik durumudur.

Peki nedenleri nelerdir?

Lenfödem, doğuştan veya herhangi bir dış faktöre bağlı bir şekilde gelişmektedir. Lenfödeme neden olan başlıca dış faktörler arasında; radyoterapi almış olmak, lenf bezlerimizin alındığı bir cerrahi işlem geçirmek ve lenf sistemimize zarar veren travmalara maruz kalmak yer almaktadır.
Meme cerrahisi ki cerrahi işlemlerin türü ve kistli bölgeden bölgeye de çok değişebilmekle birlikte sonrasında lenfödem gelişme sıklığı yaklaşık olarak %25’tir. Özellikle meme, prostat ve alt karın bölge kanserleri sonrası çok sık gelişir. Cerrahi ne kadar büyük olursa, koltukaltından çıkarılan lenf bezi sayısı ne kadar fazla olursa ve cerrahi işlem sonrası radyoterapi uygulanmışsa lenfödem riski o kadar fazla olmaktadır. Kola darbe, sıyrık ya da kesik, böcek ısırığı ve infeksiyon gibi küçük yaralanmalar lenfödeme sebep olabilir.

Hangi süre zarfında gelişir derseniz;

  • Cerrahi işlemden hemen sonra hafif şişlik görülebilme ihtimali vardır ve şişlik hızlı bir şekilde iyileşir.
  • Cerrahi işlem sonrası radyoterapiden 6-8 hafta sonra gelişen tipinde ise iyileşme daha yavaş olur.
  • Günümüzde en yaygın olansa aylar ya da yıllar içinde yavaş yavaş gelişen tiptir.

Rehabilitasyon kısmına geldiğimizde ise;

Operasyon sonrasında doktorunuzun onay vermesi itibariyle başlamaktadır. Cerrahi sonrası hafta hafta takipte olacağımız eklem hareket açıklığı egzersizleri, mobilizasyon uygulamaları, kuvvetlendirme egzersizleri ile devam etmekteyiz. Radyoterapi sürecinde de gelişebilecek komplikasyonlarımız olduğu için rehabilitasyon aşaması yine bu sürecinizde de devam etmektedir. Olaki lenfödem komplikasyonu gelişirse de rehabilitasyon aşamasına lenfödemin tedavisi ile devam edilmektedir.

Tag :

Yazıyı Paylaş :

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bültenimiz

Mail adresinizi bizimle paylaşırsanız,güncel yazılarımızdan anında haberdar olabilirsiniz.

Diğer Yazılar